Ahad, 28 November 2010

Kek Lapis Bluberry



Bahan-bahan:

450gm mentega
10 biji telur gred A
180gm gula halus
10gm ovelatte
1 sudu esen vanila
375gm susu pekat
160gm tepung hong kong
4 sudu teh pes blueberry
1 sudu teh pewarna ungu

Cara membuatnya:

1. pukul telur hingga kembang.
2. Masukkan gula halus dan pukulan hingga kembang.
3. Masukkan tepung Hong Kong dan ovelatte dan pukul hingga putih
4. Pukul mentega, susu pekat dan esen vanilla dibekas yang berasingan.
5. Setelah adunan mentega kembang, satukan dengan adunan telur tadi.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Satu bahagian campurkan 4 sudu teh pes bluberry manakala satu lagi adunan asal
8. Lenserkan loyang bersama kertas minyak.
9. Masukkan 5 sudu makan adunan ke dalam loyang dan ratakan.
10. Bakar secara berselang-seli dengan suhu 250C sehingga habis.

0 ulasan: